De Europese kraanvogel (grus grus) heeft in het leven van Frans en mij altijd een rol gespeeld. Vroeg in het voorjaar en laat in het najaar trekken deze majestueuze vogels over onze oude historische Hof in Zuid-Limburg. Als we ze aan horen komen, rennen we als kinderen zo blij naar buiten om getuige te zijn van hun doordringend vrolijk geluid en hun rommelige vlucht. Alsof het een groot feest is. Het geluid raakt altijd een gevoelige snaar bij me. Op onze fietstochten in Polen konden we uren in de koude wind staan kijken naar de kraanvogels die zich verzamelden voor hun lange trektocht. In Uganda, waar de kraanvogel het nationaal symbool is, gaven we woorden aan onze droom om de wereld rond te gaan reizen.

Sterrenbeeld Grus, de heilige boodschapper van de goden.

Hun ingewikkeld en luchtig paringsritueel inspireerde velen eeuwenlang. In sommige landen is de kraanvogel een heilig dier. Op menige meditatie-CD is het geluid van de kraanvogel hoorbaar, soms subtiel op de achtergrond, soms als enige getuige van de stilte,de luisteraar op het kussentje geroerd achterlatend. Over de hele wereld heeft de kraanvogel een symbolische, soms heilige betekenis: goddelijk (islam), waakzaamheid (christelijk), dichtbij (azteken), wijsheid (china). In Japan wordt de kraanvogel gezien als een geluksbrenger, als symbool van een  lang leven. Voor ons een mooie gids om héél dichtbij ons te houden tijdens onze lange reis.

 

origami grusgrus

Wie 1000 kraanvogels vouwt zal zijn wens tot gezondheid in vervulling zien gaan. Sinds de dood van Sadako Sasaki, slachtoffer van de atoombom op Hiroshima geldt dit ook voor een wens tot vrede. Wij hebben duizenden kleurrijke velletjes bij ons om onderweg samen met kinderen kraanvogels te vouwen.

 

 

 

 

 

 

vouwinstructies kraanvogel 1

Wie vouwt mee?